Probiotyczne bakterie jamy ustnej pomocne w walce z próchnicą?
Probiotyczne bakterie jamy ustnej pomocne w walce z próchnicą?
Spis treści
Czy bakterie probiotyczne mogą stać się nową bronią w walce z próchnicą? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley odkryli geny odpowiedzialne za tworzenie biofilmu w jamie ustnej. Ich zdaniem, w przyszłości można będzie wykorzystać „dobre” bakterie, by skutecznie wypierały te, które powodują próchnicę.
Jama ustna to siedlisko setek gatunków bakterii. Tworzą one społeczności przywierające do powierzchni zębów, czyli płytkę nazębną. Dotychczasowe badania skupiały się głównie na gatunkach związanych z produkcją kwasów uszkadzających szkliwo. Jednak nie wszystkie bakterie z danego gatunku są identyczne — różne szczepy mogą mieć zupełnie odmienne właściwości.
Prof. Wenjun Zhang z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley wraz ze swoim zespołem bada mikrobiom jamy ustnej, aby lepiej zrozumieć, jak powstaje płytka nazębna. Celem jest nie tylko wyodrębnienie bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy, ale także wzmocnienie roli „dobrych” drobnoustrojów, które mogą działać jak naturalne probiotyki.
Nowo odkryte geny i ich rola
Zamiast badać pojedyncze szczepy bakterii, zespół prof. Zhang analizuje całe sekwencje DNA bakterii występujących w jamie ustnej (tzw. metagenom). W niedawno opublikowanej pracy w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” naukowcy opisali odkrycie klastra genów, który produkuje dwie cząsteczki ułatwiające bakteriom łączenie się w silnie przylegający do powierzchni zębów biofilm.
Co ciekawe, gen ten występuje tylko w niektórych szczepach znanych bakterii próchnicotwórczych, takich jak np. Streptococcus mutans. Badacze dostrzegają jednak szansę, aby podobne zdolności „przekazać” bakteriom uznawanym za korzystne, tak by mogły skuteczniej konkurować z tymi szkodliwymi.
– Poszczególne szczepy tego samego gatunku mogą działać jak patogeny, ale też jak bakterie komensalne czy wręcz probiotyczne. Jeśli lepiej zrozumiemy mechanizm ich aktywności, będziemy mogli wspierać te, które chronią zęby – powiedziała cytowana w komunikacie na stronie uczelni prof. Wenjun Zhang.
Przyszłość probiotyków jamy ustnej
Jednym z kandydatów na takiego „dobrego sprzymierzeńca” jest bakteria Streptococcus salivarius. Stanowi ona fizjologiczną florę jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego, zarówno u zwierząt, jak i ludzi. Jest odpowiedzialna za hamowanie wzrostu niepożądanych bakterii, a wraz z innymi cennymi szczepami doskonale uzupełnia florę bakteryjną jamy ustnej po antybiotykoterapii. Dlatego już teraz bywa stosowana w doustnych probiotykach.
Niestety, Streptococcus salivarius nie ma zdolności do tworzenia trwałego biofilmu, przez co szybko znika z powierzchni zębów. Zespół prof. Zhang bada, czy wzmocnienie go w cząsteczki sprzyjające adhezji pozwoliłoby mu skuteczniej wypierać bakterie wywołujące próchnicę.
Badania nad rolą tzw. metabolitów specjalistycznych w mikrobiomie jamy ustnej dopiero nabierają tempa. Naukowcy wierzą jednak, że w przyszłości uda się stworzyć mapę tych procesów i wykorzystać je do profilaktyki chorób zębów.
I choć nie zanosi się na to, aby cokolwiek mogło zastąpić codzienną higienę jamy ustnej, odkrycia te otwierają zupełnie nowe perspektywy w zapobieganiu próchnicy – być może dzięki bakteriom probiotycznym już wkrótce będzie ona wyglądała inaczej niż dotychczas.
– Naturalny ząb jest częścią ludzkiego ciała, która może być skutecznie utrzymana nawet w przypadku zaawansowanych stanów zapalnych w przyzębiu, dużych ubytków kostnych i innych sytuacji, kiedy na pierwszy rzut oka wydaje nam się, że nie możemy jej uratować – mówi prof. dr hab. n. med. Małgorzata Pietruska, specjalistka II stopnia periodontologii, kierownik Zakładu Chorób Przyzębia i Błony Śluzowej Jamy Ustnej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. – Jeśli pacjent posiada własne uzębienie – walczmy o nie, bo prognoza utrzymania nawet trudnego, chorego zęba jest dużo lepsza niż prognoza utrzymania prawidłowego implantu – dodaje.
Źródło: https://news.berkeley.edu
https://www.pnas.org/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Wyniki badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z Eurac Research Institute for Biomedicine w Bolzano (Włochy) dowodzą skutków zdrowotnych palenia papierosów, jak również tego, jaki wpływ na zdrowie (nie tylko jamy ustnej) ma rezygnacja z tyton...
Obecność niektórych bakterii w jamie ustnej oraz ich poziomy w mikrobiomie kobiet w ciąży mogą wykazywać związek z występowaniem stresu, lęku, depresji oraz zespołu stresu pourazowego (PTSD). Badanie podejmujące tę tematykę opublikowano 19 listopada ...
Naukowcy z Australii opracowali nową, naturalną formułę opartą na olejkach cytrusowych pozyskiwanych z pomarańczy, cytryn i limonek, która okazała się wyjątkowo skuteczna w łagodzeniu suchości jamy ustnej, także u pacjentów onkologicznych. Co więcej,...
Badacze z University of California twierdzą, że migrena – jedna z najbardziej powszechnych chorób na świecie – może być efektem działania bakterii bytujących w jamie ustnej. Naukowcy z University of California twierdzą, że migrena może być efektem...
Wstępne badanie japońskich naukowców sugeruje, że Streptococcus anginosus – bakteria, która występuje w jamie ustnej oraz w jelitach – jest bardziej powszechna u osób, które przeszły udar mózgu. Wnioskami z badania autorzy podzielili się podczas Międ...
Naukowcy z ADA Forsyth Institute dokonali przełomowego odkrycia, które może przyczynić się do opracowania nowych terapii zwalczających Fusobacterium nucleatum – bakterię jamy ustnej łączoną nie tylko z chorobami przyzębia, ale również z rakiem jelita...
Nowe badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z dojrzałego czosnku może stać się skuteczną bronią w walce z bakteriami jamy ustnej. Dzięki zdolności do hamowania powstawania biofilmu i niskiej toksyczności dla ludzkich komórek, naturalna substancj...
Bakterie beztlenowe jamy ustnej to grupa obejmująca wiele gatunków i rodzajów mikroorganizmów, które rozwijają się tylko w warunkach braku tlenu – gdy są wystawione na jego działanie, giną. Niektóre bakterie beztlenowe jamy ustnej mogą wywoływać m.in...
Podczas zorganizowanego kilka tygodni temu w Chicago kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA) eksperci z dziedziny stomatologii oraz medycyny wezwali do ściślejszej współpracy w walce z rakiem jamy ustnej. Szacuje się, że w 2024 r....
Badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii twierdzą, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów. Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców zieleniejących. Część z nich stale zasiedl...